top of page
  • Forfatters billedeMarie Ærø-Larsen

Kære medmennesker, sexisme handler om mere end lønfordeling. Vi har startet debatten, men hvordan ry

Af Lea Nielsen

 

Sexismedebatten fik nyt liv, da Sofie Linde for et halvt år siden valgte at tale om det, den offentlige debat længe har forsøgt at gemme væk. Det er som om, hun fik dominobrikkerne til at vælte, og de vælter stadigvæk. Men tilbage står vi nu i et stort rod af dominobrikker. Hvor vi må erkende, at spørgsmålet ikke længere kun handler om, hvordan får vi ligestilling men også om, hvordan vi rydder op.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at denne debat er og bliver ved med at være relevant. Vi kunne jo ikke blive ved med at lade som ingenting, men måske er det også gået for vidt. Faktum er, at det til tider føles som om, at denne debat er kørt ud af et sidespor, hvor fordomme om folks idelogier virkelig splitter samfundet op. Hvilket jo ikke var det, debatten skulle gøre. Vi skal passe på, at vi ikke mister hinanden i debatten, som i virkeligheden skulle have banet vejen for lige vilkår mellem kønnene. Har vi i virkeligheden skudt os selv i foden og skabt en debat med så meget heksejagt og had, at vi ikke kan rydde op. For eksempel er feminister blevet en kategori, som mange ikke vil forbindes med.

Alle hader feminister, men hvorfor?

Ja det er jo ikke ligefrem noget nyt fænomen, men at være feminist i Danmark har udviklet sig til at være anset som upassende. Det at erklære sig som feminist kommer med mange fordomme. At være feminist er blevet misbrugt og misforstået så meget, at vi ikke vil kendes ved det. At være feminist betyder i bund og grund, at du går ind for et lige og retfærdigt samfund.

Jeg er kvinde, ung og fortaler for ligestilling. Ja jeg er feminist. Men jeg taler ikke højt om det. Det har jeg aldrig turdet… før nu. Jeg blev altid vred, når vi snakkede om ligestilling i samfundsfag, men det ytrede jeg ikke i frygt for netop at blive stemplet som den sindssyge feminist, der sidder nede på Store torv og demonstrerer med skrigende stemme og store bannere.

Før vi kan få ligestilling, må vi gå til erkendelse!

Her 6 måneder efter Sofie Linde væltede den første dominobrik, befinder vi os stadig midt i debatten. Hvad den fører med sig, er ikke helt klart endnu. Men vi må erkende, at denne happening har sat mere gang i samfundsdebatten end først troet. Det handler ikke længere kun om lønfordeling, men er også et spørgsmål om idelogi. Vi må erkende at for at få ligestilling, må vi gøre op med vores fordomme. Vi bliver nødt til at rydde op.

12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page